Wil je met ons in contact komen?
  Terug naar overzicht

  Psychomotorische gezinstherapie (PMGT)

  Psychomotorische gezinstherapie (PMGT) of ook wel psychomotorische systeemtherapie, is een therapievorm waarin gezinnen kunnen werken aan belangrijke gezinsthema’s. Het kenmerkende van PMGT is dat gezinsleden niet zozeer met elkaar hoeven te praten over de zorgen die er zijn, maar met elkaar in actie komen door het doen van diverse werkvormen. Op deze interactieve manier kunnen ze nieuwe ervaringen op doen en oefenen met alternatieve en meer helpende manieren van omgaan met elkaar.

  PMGT is een combinatie van psychomotorische therapie en systeemtherapie. Deze vorm wordt dan ook gegeven door twee therapeuten; een systeemtherapeut/ gezinsbehandelaar en een psychomotorisch therapeut. De structuur van de PMGT wordt gekenmerkt door een drietal stappen; het startgesprek, de sessies in de bewegingsruimte en een evaluatie moment.

  Voor wie

  PMGT is in principe geschikt voor alle gezinnen die het zien zitten om met elkaar te werken. De volgende overwegingen kunnen een rol spelen bij het inzetten van PMGT:

  • Kinderen krijgen een stem in de gezinsbehandeling en kunnen zich beter uitdrukken
  • Soms is praten nét niet voldoende om veranderingen teweeg te brengen in het gezin. Het lijfelijk ervaren en werken in het hier en nu zijn dan krachtige elementen in een therapieproces om tot verandering te komen.
  • PMGT kan gezinnen helpen om op een reflecterende manier te werken. Ook kan PMGT gezinnen helpen die de vertaalslag naar de praktijk willen maken.
  • Het samen creëren van specifieke opdrachten kan helpen om vooral op krachten en mogelijkheden van gezinnen in te steken en minder stil te blijven staan bij de ervaren problemen. PMGT zal gezinnen daarin plezier en ontspanning bieden.

  Het doen en ervaren kan een versnelling geven in het kunnen zien en voelen van bepaalde interactiepatronen van een gezin.

  Behandelthema’s

  In de PMGT kunnen gezinnen werken aan verschillende gezinsthema’s. Deze zullen na de intake en in het behandelproces gezamenlijk worden geformuleerd, passend bij het gezin, hun vraag en het proces.

  Diverse thema’s voor de PMGT zijn:

  • weer meer onderling plezier en ontspanning ervaren
  • zicht krijgen op de krachten en mogelijkheden van het gezin
  • werken aan vastzittende, niet helpende gezinspatronen en gezinsrollen
  • de samenwerking tussen ouders of tussen andere subsystemen verstevigen
  • meer zicht krijgen op de eigen belevingswereld en die van de ander
  • werken aan het vertrouwen en onderlinge (hechtings)relatie

  De PMGT sessies

  De PMGT sessies worden in de bewegingsruimte gegeven. In deze sessies wisselen activiteiten en therapeutische interventies elkaar af. De therapeuten bespreken hierbij steeds met de gezinsleden hun ervaringen en leerzame, betekenisvolle momenten. Ook ondersteunen ze de gezinsleden in de onderlinge samenwerking. De PMGT behandeling wordt met een uitgebreide evaluatie afgerond. We kijken samen of de doelen zijn behaald en of er meer behandelingen nodig zijn. Mogelijk wordt hierbij besloten tot nog enkele oudergesprekken of een individuele behandeling voor het kind. Zo kan PMGT onderdeel zijn van een groter behandelaanbod.

  Meer weten over Psychomotorische gezinstherapie?

  Neem gerust contact met ons op. Ons team van therapeuten staat voor je klaar.

  Neem contact op
  Wist u dat uw browser verouderd is?

  Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

  Upgrade hier uw browser
  Ga verder op eigen risico